Ал Джазира / Al Jazeera HD


Ал Джазира ( арабски : الجزيرة al -ǧazīrah , буквално “островът”, въпреки че се отнася до Арабския полуостров в контекста), известен също като JSC ( спътников канал Джазира ) – финансиран от телевизионния оператор в Доха , Катар , собственост на медийната мрежа “Ал Джазира” .

Първоначално стартира като арабски новинарски и сателитен телевизионен канал по актуални въпроси , Ал Джазира се разширява от мрежата си с няколко магазина, включително интернет и специални телевизионни канали на различни езици.

Ал Джазира е голяма световна новинарска организация с 80 бюра по света. Оригиналната воля на арабския канал “Ал Джазира” да излъчва разочароващи възгледи, например при покана за покани , създава противоречия в арабските държави на Персийския залив .

Станцията спечели световно внимание след избухването на войната в Афганистан , когато в нейния кабинет имаше единственият канал за покриване на войната на живо.

Ал Джазира е собственост на правителството на Катар.

Служителите на Ал Джазира казаха, че са редакционно независими от правителството на Катар. Това твърдение обаче се оспорва и много от тях обвиняват Ал Джазира, че са пропагандни за правителството на Катар .

Мрежата понякога се възприема като имаща предимно ислямистки перспективи, насърчавайки мюсюлманското братство и имайки пристрастие в полза на сунитите и анти- шиитите в отчитането на регионалните проблеми.

Ал Джазира обаче настоява, че обхваща всички страни на дебата; че той представя израелското мнение, гледната точка на Иран и дори излъчените видеоклипове, освободени от Осама бин Ладен .

През юни 2017 г. саудитските, емирските, бахрейските и египетските правителства поискаха закриването на новината като една от тринадесетте искания, отправени към Катар по време на кризата в Катар през 2017 г.

СПОДЕЛИ
Предишна статия112 Украйна / 112 Ukraine
Следваща статияSky News HD