БНТ Свят / BNT World

БНТ 4 може да гледате и от официалния сайт на телевизията – ТУК

 

БНТ Свят (изписвано още и на английски: BNT World) е международен сателитен телевизионен канал на Българската национална телевизия, предназначен основно за българите, живеещи в чужбина.

Първото излъчване на програмата е на 2 май 1999 г. под името „ТВ България“, което не бива да се бърка с кабелния канал „България Кабел“, понякога изписван и като България ТВ.

Първият програмен директор на „ТВ България“ е Агнеса Василева. В началото програмата стартира с повторения на най-доброто от фонда на БНТ, на български игрални филми и на музикални програми. Музикалният сигнал на канала „Я кажи ми облаче ле бяло“ е записан специално от Теодосий Спасов.

„ТВ България“ реализира и много успешни собствени продукции — „Посланици на България“, и „Полет над нощта“. Каналът излъчва и баскетбол и волейбол .От 14 септември 2008 г. името на „ТВ България“ е променено на „БНТ Сат“. От 20 декември 2010 каналът е преименуван на “БНТ Свят”.

„БНТ Свят” се излъчва от спътник за цяла Европа, а част от програмите (след 20:40 ч.) се ретранслират от регионалните телевизионни канали на БНТ.

От средата на юни 2005 г. сателитния канал излъчва обновена целодневна програма, с нови предавания и нова визия. От началото на 2005 година насам, директор на БНТ свят е Екатерина Генова.

СПОДЕЛИ
Предишна статияТВ Европа / TV Europe
Следваща статияБНТ 2 / BNT 2