DW – Дойче веле / DW – Deutsche Welle


„Дойче веле“ (на немски: Deutsche Welle) е международна медия в Германия, включваща телевизия, радио и информационен портал в интернет.

Официалната цел на медията според Закона за „Дойче веле“ е „да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси“.

„Дойче веле“ предлага радио и интернет съдържание на 30 езика, а телевизионната програма е 24-часова и е на немски, английски, арабски и испански език. Целевата група на медията са хора, с интерес към Германия и Европа, особено тези, които могат да имат влияние в страните си. Зрителите и слушателите на „Дойче веле“ в световен мащаб през 2011 г. са над 86 милиона души седмично.

Сградата на радиото се намира в Бон, а на телевизията – в Берлин.

„Дойче веле“ излъчва първата си програма по радиото на 3 май 1953 година — реч на германския президент Теодор Хойс до германците по света. През следващата година започва излъчване на английски, френски, испански и португалски език. От 1957 година в програмата на радиото влизат курсове по немски език.

В следващите години „Дойче веле“ добавя нови езици към програмата си. От 1 август 1963 г. има българска редакция. „Пражката пролет“ е първото изпитание за „Дойче веле“ като „кризисно радио“. На 1 април 1992 е пусната телевизия „Дойче веле“. През 2005 г. към медията е добавен информационният портал http://www.dw.de.

„Дойче веле“ се финансира от правителството на Германия с пари от данъци. Отговорен за медията е министърът на културата и медиите на Германия. Годишният бюджет е около 270 милиона евро.

В „Дойче веле“ работят близо 1500 души от 60 националности.

От 31 декември 2011 радио „Дойче веле“ спира да се излъчва на къси вълни в България, защото намалява броят на хората, които притежават радиоприемници, работещи на къси вълни. Наред с това се прекратява и излъчването на УКВ.

Радиото ще продължи да се излъчва онлайн. През 2011 година уникалните посещения на българската част от портала на „Дойче веле“ в интернет са 50 000, а месечните прочитания достигат до близо три милиона.