Bulpress TV

Лето 2017 Цар Борис в едно с Буквите!

Your video will begin in 0

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Добавено by Bulpress България
275 Прегледи

Описание

Днес 2.05.2017 в „Двореца на буквите“ беше почетен денят на покръстването на българите с тържествено осветяване на паметника на Царя Покръстител от Негово Високопреосвещенство Варненски митрополит Йоан.

Пред погледа на стотици гости от няколко държави бе отслужена света литургия и паметникът на Цар Борис най-после бе поръсен със светена вода ! В краката му бе разпръсната пръст от гробът на Хан Кубрат и така както Хан Аспарух е донесъл пръст в Плиска с думите „тук ще бъде България“ и днес в „Двора на Кирилицата“ Цар Борис получи своят църковна признателност и своят почит !

Признателност получи и скулпторът на този прекрасен монумент като и получи грамота за творбата си, която му я връчи кметицата на общината ! Политици, дипломати, военни, гости от Украйна и Румъния, гости от цялата страна станаха свидетели на пламенна реч за предците ни както и тържествено връчване на знаме, но не липсваха и лични подаръци към домакинът Карен Алексанян - ръчно изработен арменски кръст вплетен с български венец ! Много цветя и венци отрупаха нозете на цар Борис, няколко телевизии и десетки медии почетоха това събитие като прозвуча и Българският химн !

Две са нещата, които са съхранили Българският народ - Вярата в Бог и азбуката ни, словото и четмото, и писмото ! Точно тук в Плиска преди векове е започнало всичко това и тук можете да видите тези две най-велики сили слети в едно тук в „Двора на Кирилицата“! И аз бях там и аз почувствах атмосферата и магията, която за миг ни пренася в миналото в най-великите мигове за Българският народ и нацията ни !

Да се потопиш в атмосферата, да почувстваш корените си, да почувстваш Божествената сила и силата, да имаш собствено четмо и писмо, да си независим като народ и нация ! Едно обаче не мога да премълча - излезеш ли от стените на храма, Българщината няма как да не видиш и другата България - днешната ! Няма как да не видиш, че пътят по който си дошъл не е асфалтиран и облаци прах преследват всяка посетител !

Не става дума за политика, става дума за липса на държавност ! И след като може да се говори напоследък за пътя на любовта, за пътя на любовта към Бога защо не се направят и тези няколкостотин метра асфалт и да ги наречем „пътя към любовта към Буквите“? Оставяме този въпрос към политиците, тези, от който зависи този проблем !

Днес на годишнината на Цар Борис I Михайл и „Дворът на Кирилицата“ с Музеят и статуята на Светите братя Кирил и Методи очакват своят път, очакват някой на чист български да постави своят подпис или те не заслужават ! Добре е народът ни да познава историята си за да се гордее, но е добре да не се срами и от политиците си ! Това ли е лицето, което градим пред света ? До кога пътят към храма ще е осеян с тръни, до кога ?

Публикувайте коментар

Коментари

Публикувайте първия коментар за този клип.
RSS